Wandeling Expeditie BuitenBlik

Cultuur en Kunst in de Liemers

Wandelroute voor jong en oud

 

Tijdens het BuitenBlik festival, dat plaatsvindt op 31 mei en 1 & 2 juni, is er een wandeling door Ooy en Oud-Zevenaar georganiseerd. De wandeling is geschikt voor jong en oud, de afstand bedraagt 5 of 9 kilometer.  Onderweg zal de cultuurhistorie van de omgeving van het festivalterrein op een aansprekende en creatieve wijze onder de aandacht worden gebracht door gidsen, kunstenaars en historici.

Aanleiding van de wandeling is het boek ‘Ooy door de eeuwen heen’ dat is uitgegeven door de Cultuurhistorische vereniging. Vijf thematische tussenstops belichten de cultuurhistorie van Ooy en Oud-Zevenaar. Zo passeert men onderweg het ‘baakhuuske’ alwaar twee bakkers uitleg geven over de historie van het unieke monument waar een maal per maand nog steeds 100 broden gebakken worden. Ook zal de Voorzitter van de Cultuurhistorische vereniging in het “baakhuuske” het boek “Ooy door de eeuwen heen” toelichten.

Bij de Martinusschool, is een kinderkunstproject te zien. Het schijnt dat Aliens het gebied rondom de Breuly al honderden jaren in de gaten houden. Stichting Het KinderKunst museum heeft vernomen dat de Aliens  van plan zijn om met hun ruimteschip te landen op het schoolplein van de Martinusschool. Samen met de Aliens en kunstenaars gaan de kinderen van groep 4 en 5 het verleden, het heden en de toekomst van hun eigen buurt verbeelden. De kunstwerken van de kinderen zijn te bewonderen tijdens de BuitenBlik wandeling op 2 juni.

Dan volgt er een tussenstop bij restaurant Thoen & Thans. Onder het genot van koffie/thee met gebak luistert u naar de muziek van Paul Mulder. Voor de echte sportievelingen is een bezoekje aan de toren van de Sint Martinuskerk mogelijk. Deze wordt speciaal voor de gelegenheid opengesteld voor publiek.

Natuurgebied ‘Karekiet’ wordt onderweg onder de loep genomen. De onderhoudsgroep Oke die verantwoordelijk is voor dit gebied geeft tekst en uitleg over de bijzondere flora en fauna waar onder meer bevers leven.

Tijdens de lange wandeling zullen op het historische klompenpad  IVN-gidsen hun kennis delen over het wel en wee van het Rijnstrangengebied

Tenslotte zal op het festivalterrein de sterrenwacht met het “planetenpad” tekst en uitleg geven over de activiteiten die deze club door het jaar heen aan de oever van de Breuly verricht.

De wandeling start zondagmorgen vanaf 08.20 uur op het festivalterrein aan recreatieplas de Breuly in Zevenaar. Aansluitend kan men genieten van een culturele expeditie op het Buitenblik theaterfestival, met gratis muziek, theateracts, selfmade-markt, film, foodtrucks en workshops. Aanmelden voor de wandeling (lange of korte versie) kan via de website www.buitenblik.nl. Kaarten zijn ook verkrijgbaar bij Rebers Boek en Buro.

Korte wandeling 6 KM

  • Zondag 2 juni
  • Groep 1: start 8.20 uur
  • Groep 2: start 8.50 uur
  • Groep 3: start 9.20 uur
  • Prijs €5,00

Lange wandeling 9 KM

  • Zondag 2 juni
  • Groep 1: start 8.30 uur
  • Groep 2: start 9.00 uur
  • Prijs €5,00

Dit programma is mede mogelijk gemaakt door:

Cultuur -en erfgoedpact 2017-2020 Leven in de Liemers wordt mogelijk gemaakt door de gemeenten Duiven, Westervoort en Zevenaar en provincie Gelderland met als doel de leefbaarheid en identiteit van de Liemers te versterken door middel van kunst, cultuur of erfgoed en daartoe een stimuleringsbudget beschikbaar stellen. De verbinding met cultuurparticipatie (welzijn) cultuureducatie en/of cultuurtoerismestaat daarbij centraal.